Sanasto

Pieni teknologiasanastomme auttaa sinua kuulostamaan erityisasiantuntijalta.

 

360°-kuvat ja -videot

360-kuvat ja -videot ovat pallopanoraamoja eli kuva ulottuu rajattomasti kaikkialle katselijan ympärille. Kuvia voi tarkastella tietokoneella, mobiililaitteella tai VR-laseilla. 360-kuviin ja -videoihin voi myös upottaa linkkejä. Tämän sivuston etusivun kuva on hyvä esimerkki 360-kuvasta.

360-kuvia on helpointa tehdä 360-panoraamakameralla, joka kuvaa koko ympäristön kerralla (esim. Ricoh Theta). 360-kuva viedään 360-ominaisuuksia tukevaan verkkopalveluun: kuville sopivat RoundMe ja Thinglink, 360-videoille Youtube. Myös Facebook tukee 360-kuvia. Katso ohjeet täältä.

 

Head mounted display

(HMD / VR headset – virtuaalitodellisuuskypärä / VR-lasit)

HMD on päähän sijoitettava katselulaite, jossa on optiikka ja yleensä erilliset näyttöpaneelit molemmille silmille. HMD voi olla visiiriin tai VR-laseihin rakennettu, tai se voi olla rakennettu kypärään kuten lentäjillä.

 

Lisätty todellisuus

(AR, augmented reality)
AR eli lisättyä todellisuutta puhelimen ruudulla ajon aikana.

Lisätty todellisuus (AR) tarkoittaa fyysisen ympäristön tarkastelua digitaalisesti rikastetun näkymän kautta. Esimerkiksi puhelimella ympäristöä kuvatessa ruudulle lisätään digitaalista sisältöä, tai auton tuulilasille heijastetaan lisäinformaatiota ja varoituksia. Myös lastenkirjat ja tuoteluettelot ovat hyviä esimerkkejä sisällön elävöittämisestä lisätyllä todellisuudella.

Uudentyyppisiä teknologiaratkaisuja ovat Google Glassin ja Microsoft Hololensin kaltaiset datalasit.

 

 

Mixed reality

(MR – sekoitettu todellisuus)

Mixed reality on todellisen ympäristön ja virtuaalitodellisuuden rikastettu kokonaisuus. Sitä käytetään toisinaan kattokäsitteenä, niin että se pitää sisällään sekä AR:n että VR:n. Sitä käytetään myös omana erityistapauksenaan, jossa havaintotodellisuus rakentuu sekä fysikaalisen ympäristön että digitaalisesti tuotetun ympäristön kokonaisuudesta. Katso lisää Wikipediasta.

 

Robotiikka

Robotti on kone tai laite, joka hoitaa ihmisen käskyjen mukaisesti monimutkaisia tai vaarallisia tehtäviä. Robotiikka on automaation osa-alue, joka liittyy robottien suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Robottien kirjo on laaja teollisuusroboteista Lego Mindstorms -leluihin.

Digitaalisissa sovelluksissa vastaavaa immateriaalista työtä hoitavia monipuolisia ohjelmistoja kutsutaan boteiksi.

 

Virtuaalimaailma

(virtual world)

Virtuaalimaailmat ovat 2- tai 3-ulotteisia toiminnallisia ja sosiaalisia digiympäristöjä, joissa käyttäjä on mukana avatarin välityksellä. Tunnetuin tietokoneen näytöllä käytettävä virtuaalimaailma on Second Life.

Osa virtuaalimaailmoista on luotu VR-pohjaisiksi kuten Rec Room ja AltspaceVR. Nämä toimivat Steam-yhteisön kautta ja niiden käyttöön tarvitaan edistynyt VR-järjestelmä kuten HTC Vive, Oculus Rift tai OSVR.

Virtuaalitodellisuus (VR)

(virtual reality – virtuaalitodellisuus)

Virtuaalitodellisuus on digitaalisen simulaation avulla luotu keinotekoinen ympäristö, jossa käyttäjä kokee olevansa sisällä ja mukana häntä ympäröivässä tilassa.

Yleensä virtuaalitodellisuutta käytetään VR-laseilla. Perusjärjestelmiä on kahta eri tyyppiä:

  • Yksinkertaiset VR-lasit eli visiiri, johon puhelin laitetaan. Digitaalisen informaation tuottaa siis puhelin, ja ”pahvilasit” on vain stereoskooppinen katselulaite. Laatu ja käytettävyys riippuvat puhelinmallista.
  • HMD eli tietokoneeseen yhdistetty visiiri, jossa on itsessään näyttöpaneelit molempia silmiä varten. Näissä on yleensä myös käsiohjaimet, joilla voi toimia vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. HTC Vive ja Oculus Rift liitetään tietokoneeseen. Playstation VR liitetään Playstation 4 -konsoliin.

Aiemmin virtuaalitodellisuudella on tarkoitettu vain tietokonegrafiikalla luotuja ympäristöjä. Nykyisessä kielenkäytössä myös 360-kuvista puhutaan virtuaalitodellisuutena.

 

Virtuaalivierailulla Tshernobylin voimalassa Oculus Riftin avulla. Tietokoneen ruutu näyttää saman, minkä VR-lasit projisoivat silmille.